”Mitt bröst, mitt liv – den tunna tråden”

En bok om bröstcancer som inte är som alla andra – av Janet Hedendahl Carlsson och Justine Kirk

Att drabbas av bröstcancer kan innebära en livskris, det vet psykoterapeuten Janet Hedendahl Carlsson, som i många år har hjälpt kvinnor med bröstcancer att hantera de prövningar en cancerbehandling innebär. När Janet själv fick bröstcancer ville hon skriva en bok för att förmedla sin kunskap som sjuksköterska och psykoterapeut, och ge röst åt de kvinnor som kommit till henne i terapi. Hon kontaktade Justine Kirk som är journalist, manusförfattare och artist – och också haft bröstcancer – och tillsammans har de nu skrivit en bok där de båda berättar öppet om sina egna upplevelser, och där Janet delar med sig av flera patientberättelser.

Författarna har funnit att bästa vägen till läkande går genom medvetenhet och självkännedom. De har sett hur verktyg som terapi, mindfulness, yoga och fysisk aktivitet hjälpt och stärkt kvinnor som går igenom en bröstcancerbehandling, och i boken ger de vägledning och råd.

Boken är tänkt som en guide för de som fått bröstcancer, för de som är nära någon som är sjuk, och för de som möter bröstcancerpatienter i sitt arbete. 

Det är en bok som tar läsaren i hand och visar att det finns hopp.

Ur inledningen till boken:

Har du fått bröstcancer? Det är ett svårt besked att få som kan kännas skrämmande. Det kommer säkert att gå bra för dig. Det gör det för de allra flesta, och i svensk sjukvård är du i goda händer. Är du orolig för vad bröstcancer innebär, hur det behandlas och hur du kommer att må, kan den här boken hjälpa dig. Kanske går det smidigt för dig om cancern har upptäckts i god tid, men du kan också ha en svår tid framför dig med obehag och ovisshet. Då kan den här boken ge dig stöd. Du får läsa om hur det har varit för andra kvinnor före dig, vad de olika behandlingarna innebär och hur de kan komma att påverka dig. Det är inte bara ditt bröst som påverkas. Bröstcancer är en sjukdom som påverkar hela ens liv.”

Vi fördjupar oss en del i den här boken i mindfulness som en metod att ta till när det blir svårt, och olika attityder du kan använda dig av för att hantera det svåra. Vår förhoppning är att den här boken kan fungera lite som en terapisession. Vi vill att du ska känna dig sedd och förstådd och lägga den ifrån dig med en känsla av hopp, och att du har fått med dig något som hjälper just dig. Vi vill att du ska bli lite bättre rustad att klara de första åren som cancerpatient.”

”Mitt bröst, mitt liv – den tunna tråden” ges ut av Borells förlag 15 augusti.

Hör av er till förläggare Mats Borell, Borells förlag – mats@borellme.se  eller till Justine Kirk – justine.kirk66@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *